Project

De Brink
Beverwijk

Werkzaamheden

Houten gevelelementen en
ingebouwde kunststofkozijnen

Opdrachtgever

SBB Ontwikkelen en
Bouwen te Beverwijk

Architecten

BFAS placemaking
Architectuur
Stedenbouw

De beste oplossingen

94 woningen komen er in het gloednieuw te bouwen appartementencomplex aan de Brink 26-28 in Beverwijk. Daarmee is het zowel voor de aannemer, SBB, als voor Vianen, een middelgroot project. Maar of het nu om kleine of om megagrote projecten gaat, wat de werkwijze van Vianen altijd onderscheidt is het ‘meedenken aan de voorkant’. “Vanaf het eerste begin in het proces denken wij intensief mee met de opdrachtgever over detaillering en engineering”, vertelt Hans Bakker, accountmanager bij Vianen. “Onze klanten weten dat wij daardoor altijd met de beste oplossing komen voor hun specifieke situatie. Haalbaar en betaalbaar, Vianen: Slim in Gevels.”

 

Moderne eisen van bewoners

Groen, duurzaam en van hoge kwaliteit. Dat zijn een aantal van de kenmerken van het appartementencomplex dat aan de Brink in Beverwijk zal verrijzen. Met een gevarieerd groen bouwplan rond om een gemeenschappelijke binnentuin sluit het ontwerp aan bij de hedendaagse wensen van bewoners. In de gevels is ruimte voor beplanting, en ook de terrassen krijgen een natuurlijke uitstraling door het vele groen wat in het ontwerp is voorzien. Qua duurzaamheid voldoet het gebouw aan strenge eisen. Het complex wordt gasloos gebouwd, krijgt groene daken en er komt een installatie voor warmte- en koudeopslag (WKO). Kortom, een ambitieus project waar Vianen zich graag aan verbindt.

“De grote puien en raampartijen geven veel uitstraling aan het gebouw, maar zorgen er ook voor dat je rekening moet houden met veel windbelasting. Vianen is KOMO gecertificeerd voor het leveren van houten gevelelementen in hoogbouwprojecten, wat betekent dat wij hier prima oplossingen voor kunnen bieden.”

Werken met hoge windbelasting

“Het ontwerp van de Brink in Beverwijk kenmerkt zich door durven doen”, vindt Hans. “Dit zie je onder andere terug in de grote puien en raampartijen. Dat geeft heel veel uitstraling aan het gebouw, maar het betekent dat je ook rekening moet houden met een behoorlijke windbelasting.” Aangezien Vianen ook KOMO-gecertificeerd is voor het leveren van houten gevelelementen in hoogbouwprojecten, is dit iets waar ons het bedrijf prima oplossingen voor kan bieden. “Als wij op 100 meter of hoger werken, dan weet je dat je met orkaanachtige windkrachten rekening moet houden”, legt Hans uit. “Natuurlijk is dit gebouw niet zo heel hoog, maar door de relatief grote glasoppervlaktes, houden we wel degelijk rekening met een hoge belasting.”

Blijven investeren in nieuwe technieken

Al sinds de jaren 60 investeert Vianen voortdurend in nieuwe technieken, productiemethodes en het inpassen van nieuwe materialen. “De nadruk van onze productie ligt nog steeds op hout”, merkt Hans op. “En met het oog op de toenemende eisen van duurzaamheid in de bouw, lijkt dat ook voor de toekomst de juiste weg. Maar dat wil niet zeggen dat we niet ook met andere materialen overweg kunnen. Voor dit project aan de Brink bijvoorbeeld, zouden wij oorspronkelijk maar liefst 228 aluminium kozijnen inbouwen in onze prefab gevelelementen. Toen bleek dat er op het hele bouwproject nog kosten bespaard moesten worden, bleek het overstappen naar kunststof kozijnen een goede oplossing. “Doordat wij altijd in de modernisering van onze productiemethoden zijn blijven investeren, kunnen wij in dat soort situaties snel en eenvoudig omschakelen”, aldus Hans.

BIM als uitgangspunt

De kwaliteit die Vianen nastreeft ziet de onderneming ook graag bij haar opdrachtgevers. Bij SBB is dat zeker het geval, weet Hans. “Zij zetten bijvoorbeeld alles in een Bouwwerk Informatie Model (BIM). Doordat wij daar al in een vroeg stadium over meedenken, kunnen wij op onze beurt datzelfde BIM-model gebruiken voor het aansturen van onze eigen productie. Hoe meer je in BIM kunt voorbereiden, hoe kleiner de foutmarge, en hoe beter we alles al in onze eigen fabriek kunnen afmonteren.”

Voor het project aan de Brink in Beverwijk levert Vianen houten gevelelementen de volgende producten en diensten:

  • 12 houten buitenkozijnen
  • 13 houten buitendeuren
  • 173 houten gevelelementen (2.752 m2)
  • Inbouwen van 228 toegeleverde kunststof kozijnen (907 m2) van de firma Kumij
  • 136 houten stelkozijnen en stelframes (556 m2)

Prefab voor beter resultaat

Niet iedere pui is geschikt om al in de fabriek ingebouwd te worden. Dat hangt van de afmetingen, het gewicht, en de veiligheid. Maar voor het overgrote deel van de gevelelementen van Vianen geldt dat de puien kant en klaar worden ingebouwd in de fabriek en als complete gevelelementen worden afgeleverd. Hans Bakker: “Hoe completer je het kunt aanleveren, hoe overzichtelijker het is voor de mensen op de bouwplaats. Het vermindert de logistieke handelingen, het uitzoekwerk en de kraankosten. Ook in het verbeteren en uitbreiden van onze prefab oplossingen blijven wij investeren. We gaan verder waar anderen stoppen.” De Brink wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 opgeleverd.

Meer informatie over onze projecten?

Neem dan gerust contact met ons op. Vianen neemt de tijd om uw vragen te beantwoorden en u verder te helpen!

hans.bakker@vianenkozijnen.nl