Project

De Ananas
Leiden

Werkzaamheden

Houten gevelelementen en houten binnen- en buitenkozijnen.

Opdrachtgever

De Raad Bouw BV Katwijk

Architecten

Van Egmond Architecten Noordwijk

EEN OPDRACHT VAN ONGEKENDE OMVANG

Een groot project? Vianen gaat mooie uitdagingen graag aan. De Ananas in Leiden gaat de boeken in als zo’n mooie uitdaging. De opdracht werd in november 2019 verstrekt, maar Vianen is al langer betrokken bij het bouwteam van De Raad Bouw. Zo denken we al sinds begin 2018 mee over het ontwikkelen van de meest optimale modulaire detailleringen en technische oplossingen, samen met andere partijen die ook betrokken zijn bij het project.

De projectleider van De Ananas vond Vianen online, en al snel ontstond een warme relatie. “Voor zo’n groot en intensief project is er echt een klik nodig met de partij. Die klik bleek er te zijn en heeft er uiteindelijk toe geleid dat we mee mogen werken aan dit prachtige project; dat is fantastisch”, vertelt Hans Bakker, Accountmanager bij Vianen.

3D-ONTWERP OP DE TEKENTAFEL

Aan een groot project als De Ananas werken veel partijen mee. Om het overzicht te bewaren is gebruik gemaakt van een BIM-Model (Bouw Informatie Model) als werkmethode. Via dit systeem heeft Vianen inzicht in alle elementen van dit grote bouwproject. Ook de communicatie met andere onderaannemers en toeleveranciers verloopt via BIM. Zo kan Vianen ervoor zorgen dat de gevelelementen en kozijnen naadloos aansluiten op de hoofdconstructie van het gebouw.

Tevens is het voor opdrachtgever De Raad Bouw tot in het kleinste detail inzichtelijk welke items Vianen in de constructie meeneemt en tevens welke bewerkingen Vianen doet, nog voordat de elementen worden geproduceerd en geleverd.

Aan een groot project als De Ananas werken veel partijen mee. Om het overzicht te bewaren is gebruik gemaakt van een BIM-model (Bouw Informatie Model) als werkmethode. Via dit systeem heeft Vianen inzicht in alle elementen van dit grote bouwproject.

EEN EFFICIËNT meesterwerk

Vanaf de beginfase is Vianen al nauw betrokken bij het project en denken we mee met de architect. Het resultaat: efficiëntie op hoog niveau. “Door tijdig bij het project aan te sluiten, haal je alle valkuilen eruit”, verklaart Hans.

Voor het binnenhalen van de opdracht was het cruciaal dat Vianen de mogelijkheid had om de aluminium kozijnen al in de fabriek in te laten bouwen; ook weer in het kader van efficiëntie. “Het faciliteren van die aluminium puien was een vereiste. De montage van de aluminium kozijnen vindt onder ideale omstandigheden plaats. Omdat de kozijnen al zijn ingebouwd, zijn er veel minder bouwhandelingen op de bouwplaats nodig; dat scheelt veel tijd. De aannemer kan bovendien eerder aan de afwerking beginnen vanwege de optimale bescherming tegen weersinvloeden.”

LEVERING VAN houten gevelELEMENTEN

De levering van de kozijnen en gevelelementen vindt plaats op afroep. Dit wordt in het voortraject met elkaar afgestemd, en tot die tijd wordt alles door Vianen onder ideale omstandigheden opgeslagen. Alle leveringen vinden plaats op transportblokken. “Wij verzorgen alleen horizontaal transport, op de bouw vindt het verticale transport plaats”, legt Hans uit. Een bouwkraan ter plaatse hijst de levering vervolgens de hoogte in.

Voor dit project levert Vianen het volgende af in Leiden:

  • 1086 (15.841 m2) houten gevelelementen
  • 1082 (2.816 m2) houten binnenkozijnen en 253 binnendeuren
  • 238 (1.133 m2) houten buitenkozijnen en 168 buitendeuren
  • Faciliteren inbouwen van 1908 (8.339 m2) toegeleverde aluminium kozijnen van fabricaat Rollecate

Slim in gevels!

Wegens de grote hoogte van sommige gebouwdelen is het essentieel dat er sprake is van een uitstekende lucht-, wind- en waterdichting. De gevelelementen zijn daarom voorzien van een Vianen Garantkader. Daarnaast zijn de elementen aan de buitenzijde fabrieksmatig voorzien van een cementgebonden buitenplaat, waarop op de bouwplaats een EPS-systeem met minerale steenstrips wordt aangebracht.

DUURZAAM PROJECT MET VIANEN ALS BLIKVANGER

De Ananas wordt een wooncomplex met achttien verdiepingen met meerdere woontorens aan de zuidoostkant van Leiden (Lammenschansweg). Binnen het project De Ananas staan duurzaamheid en oog voor de natuur centraal. De binnentuin en het zicht op die groenstrook zijn vele malen belangrijker dan de uitstraling aan de buitenzijde. De grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en de keuze voor een warmtepompsysteem (in plaats van gas) voor de verwarming onderstrepen het duurzame karakter van De Ananas. Vianen is één van de blikvangers van dit project, met gevelelementen die allemaal uit eigen fabriek komen. Een project om trots op te zijn!

 

De bouw van De Ananas is inmiddels in volle gang. De leveringen lopen door van medio 2020 tot het voorjaar van 2022.

BOUW INFORMATIE MODEL (BIM) VAN DIT PROJECT:

Foto's van dit project

Meer informatie over onze kernwaarden?

Neem dan gerust contact met ons op. Vianen neemt de tijd om uw vragen te beantwoorden en u verder te helpen!

hans.bakker@vianenkozijnen.nl